dinsdag 25 februari 2014

Ballondecoraties op websites vergelijken.

Iedere website is verschillend. Alleen al als je kijkt naar de manier hoe prijzen zijn weergegeven.
Sommigen geven prijzen weer exclusief btw, en vermelden dit dan in een zinnetje er bij.
Voor de zakelijke markt prima, zij kunnen immers de btw aftrekken. Maar als het gaat om particulieren ligt dit denk ik anders.
Stel je bent op het internet prijzen aan het vergelijken. Dan lijkt in  eerste instantie de website met prijzen excl. btw het goedkoopste. Immers over het kleine zinnetje "excl.btw 21%"lezen veel mensen heen. Mensen starten met bestellen en komen er bij het afrekenen achter dat het toch minder goedkoop is dan ze hebben gedacht. Ze balen ervan, tenminste ik zou dat doen. Je hebt immers je tijd er voor een stuk al in gestopt. Eerlijker is het om de prijzen gewoon incl.btw te vermelden. Dat maakt het voor de particulier ook makkelijker om prijzen te vergelijken.

Prijzen vergelijken heeft niet alleen te maken met de prijs maar ook het product.
In de ballonnenwereld is het soms moeilijk om producten te vergelijken.
Als je b.v. ballonpilaren met elkaar vergelijkt krijg je zeer uiteenlopende prijzen. i.e.i. lijken ze allemaal het zelfde maar dan komt het.
Bij de ene ballonleverancier is alles inclusief, bij de andere betaal je extra voor b.v. metallic ballonnen, of meerdere kleuren. De pilaren verschillen ook in hoogte.
Daarnaast kan de kwaliteit van de ballonnen erg verschillen. Als een pilaar 2 uur hoeft te staan is dat natuurlijk geen probleem maar wel als het meer dan een dag wordt of in een omgeving waar veel mensen er langs (en ook tegen) lopen.
En als je dan ook pilaar hebt wil je natuurlijk de standaard in het midden zo min mogelijk zien. Dit kan door modelleerballonnen eerst om de standaard te draaien en dan pas de gevulde ballonnen er aan te maken in dezelfde kleur. De standaard valt dan voor het oog weg en is niet storend.
 
Welke vragen zou je moeten stellen om te kunnen vergelijken:
  • Wat kost het, en is dit in of excl btw?
  • Kan ik alle kleuren kiezen
  • Zijn dit wel of geen metallic ballonnen?
  • Hoe hoog is de boog of pilaar?
  • Is het frame in dezelfde kleur als de ballonnen?
  • Hoeveel zijn de bezorgkosten?
  • Komen jullie de standaarden ophalen en wat kost dit?
  • Welk merk ballonnen gebruiken julllie?
Nu is dat laatste natuurlijk voor iemand die niet met ballonnen werkt lastig te beoordelen want er zijn erg veel merken ballonnen. Ik zelf werk veel met sempertex en qualatex ballonnen. Hierbij is de kwaliteit gegarandeerd. Ook als je later dezelfde kleur besteld krijg je ook dezelfde kleur. Met goedkopere merken wil de kleur wel eens wisselen. Gevolg als je 2 zakken ballonnen combineert zie je kleurverschil. Daarbij kunnen deze ballonnen binnen zeker 4 weken goed blijven. Dan levert zo'n pilaar pas echt meerwaarde op.

woensdag 19 februari 2014

Facebook deel en win acties werken averechts.

Op faceboek zie je ze steeds meer verschijnen, de Deel, Like en Win acties. Bedrijven gaan ervan uit dat de omzet uiteindelijk stijgt als meer mensen hun facebook pagina liken.
Maar is dit een juiste conclussie? Ik denk van niet. Steeds meer mensen hebben een hekel aan deze acties en zien het als SPAM. Daarbij is het bij Facebook ook verboden en loop je het risico dat je gehele facebook account door facebook geblokkeerd wordt.
Door de Deel en win acties trek je inderdaad meer mensen naar je facebook pagina, echter veel van deze mensen liken alleen om te winnen. Hebben ze niet gewonnen dan halen ze de like er weer af.
Natuurlijk heb je mensen die vergeten hun Like eraf te halen, maar deze mensen zijn niet de klanten die je zoekt. Zij willen winnen en niet iets kopen.
Je hebt vervolgens een pagina met veel likes maar weinig kopers. Op het moment dat deze mensen een nieuw bericht van je zien scrollen ze er meteen aan voorbij. Ze zullen het dan niet meer liken. Hierdoor word je bericht op facebook ook niet verder gedeeld en blijf je hangen in de 1e circel van niet oprechte likes.
Een andere manier is likes kopen. Ja dat kan ook al. In de aziatische landen worden computers ingezet die jou pagina liken. Maar dit werkt al helemaal averechts. Immers al die likers, zullen nooit iets kopen maar omdat het computers zijn zullen ze ook nooit iets delen.
Je kunt beter kwalitatieve likes hebben dan kwantitatieve likes.
Maar hoe kom je dan aan oprechte likes, mensen die je product leuk vinden, willen delen?
  • Plaats geregeld nieuwe berichten, geen herhaalberichten.
  • Plaats per dag nooit meer dan 1 of 2 berichten anders worden ze niet meer gelezen.
  • Plaats berichten met foto`s, deze spreken meer aan.
  • Waardeer de mensen die je liken door onder de volgers onverwachts iets te verloten.
  • Vraag gerust bij grote nieuwswaarde of mensen dit willen delen.
  • Vermeld op je website en in je mail de facebook site.
  • Reageer in groepen op items die met je product gerelateerd zijn. Niet door ze te verwijzen naar je product maar met informatie.
Op het laatste wil ik graag een voorbeeld geven. Op een creatieve site kom ik geregeld items met ballonnen tegen. Mensen vragen zich dan af hoe kan ik ze het beste ophangen, ballonnen knallen snel hoe kan ik dit voorkomen? enz. Ik geef antwoord op hun vragen zonder naar mijn website of pagina te verwijzen. Doordat mensen in het antwoord zien dat je op dit gebied vakkennis hebt zullen ze sneller nieuwsgierig worden en zelf wel doorklikken op je naam en uiteindelijk op je pagina uitkomen. En dit dan ook vaak liken.

Facebook is vooral voor de creatieve industrie HET medium om je werk te laten zien, maar pak het wel goed aan.

maandag 10 februari 2014

wel of geen koude acquisitie

Wel of geen koude telefonische acquisitie? Dat is een vraag waar ik al lang mee bezig ben. Ik ben zelf geen type voor koude acquisitie. Het voelt ongemakkelijk , opdringerig om een bedrijf op te bellen en mijn product te promoten. Nu kan ik dat natuurlijk uitbesteden. Maar de grootste vraag is, bereik ik ermee wat ik wil met mijn bedrijf. Ik denk van niet. Ja met koude acquisitie haal je klanten binnen, maar dat kan nooit het enige doel zijn van een bedrijf. Veel bedrijven worden overspoeld met acquisitie en houden al meteen de deur dicht.
 Stel ik bel 20 potentiĆ«le klanten en krijg uiteindelijk met 4 personen een gesprek waarvan 3 personen uiteindelijk een opdracht plaatsen. Je kunt dan zeggen, dat heb je mooi bereikt. Je kunt ook zeggen 16 bedrijven vonden je mogelijk te opdringerig, zij hebben een negatief beeld gekregen. Als die 16 bedrijven een feest hebben komen ze door dat negatieve beeld minder snel bij je, terwijl ze anders wel bij je waren gekomen.
Toch is het belangrijk klanten op te zoeken om samen te werken.
Na 6 jaar heb ik inmiddels mijn eigen invulling hieraan gegeven. Ik maak daarbij gebruik van de opdrachten die lopen van particuliere klanten die hun feest weer geven bij een feestzaal. Bij iedere lopende opdracht kom ik in contact met feestzalen, evenementen enz.. Zij zien mijn werk. Hierdoor hoef ik hun niet meer te overtuigen van de kwaliteit. Mensen zijn al enthousiast en dat biedt precies de opening die ik zoek. Meteen na het plaatsen van de decoratie of van het entertainment ga ik met hun in gesprek of maak een afspraak voor een gesprek.
Ik bied hen tevens een percentage aan voor opdrachten die via hen bij mij worden geboekt. Dit maakt ook dat zij vanuit ervaring enthousiast mijn product kunnen aanbieden. Daarbij blijft de prijs voor de klant gelijk.
Gevolg:
  • Feestzaal heeft extra inkomsten
  • Klant betaald bij de feestzaal geen extra bemiddelingskosten en krijgt maar 1 rekening.
  • Ik krijg eenvoudig mijn nieuwe klanten.
  • Feestgangers op het feest zijn weer enthousiast en spreken dit weer verder waardoor ook daar weer nieuwe opdrachten uit komen.
Heb jij een feestzaal, cateringbedrijf, weddingplanner, evenementenbureau enz. en wil jij een samenwerking waar iedereen beter van wordt? Neem dan gerust contact op om eens af te spreken.

maandag 3 februari 2014

Hoe kan een ballonbedrijf groeien terwijl anderen failliet gaan.

Deze week kwam ik iemand tegen die verbaasd mijn verhaal van groei aanhoorde binnen de ballondecoratie industrie. Hij vroeg: "Hoe kan het dat andere bedrijven failliet gaan, terwijl jij in een branche zit die niet echt de eerste levensbehoefte is, en jij groeit?"
Tja die vraag is niet 1,2,3 te beantwoorden, want er spelen veel facetten mee.
De eerste vraag is natuurlijk waarom gaan bedrijven failliet. De eerste reactie is meestal van mensen de crisis. In mijn ogen het excuus van deze tijd bij ondernemers. Maar als "de crisis"er niet was, zou dan alles hetzelfde blijven. Nee, mensen veranderen, behoeftes veranderen. Mensen gaan meer shoppen op internet, meer producten vergelijken. Door internet is voor iedereen de wereld veranderd. Internet is mede oorzaak van het failliet gaan van bedrijven. Maar bedrijven hebben daarbij ook een eigen verantwoordelijkheid. Als consumenten veranderen zul je als bedrijf mee moeten veranderen. Toch hebben veel bedrijven de insteek, als de crisis maar voorbij is dan komt alles goed. Dus proberen ze te overleven in plaats van zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Nu de crisis al 5 jaar aan houdt gaan deze bedrijven over de kop.
Waarom geven mensen dan wel geld uit aan ballonnen? Mensen willen ondanks de crisis wel hun bruiloft, 50 jaar, communie enz. vieren. Even niet denken aan "de crisis". Een mooie herinnering er aan over houden is dan het belangrijkste. Je kunt het immers niet over doen. Daarbij zijn de mensen t.a.v. de decoratie wel kritischer geworden. Ook zij vergelijken prijzen en producten. Als ze dan toch kiezen voor een ballondecoratie dan willen ze voor dat geld ook iets unieks en met kwaliteit.
Daar zit juist mijn sterke kracht en dan ook de reden van mijn groei. Mijn advies zou dan ook aan ondernemers zijn. Kijk kritisch naar je eigen markt, zoek naar een product dat nog weinig op de markt is, specialiseer je verder. Probeer de beste te  worden in  je eigen branche. Ga niet de concurrentie aan maar de samenwerking.