woensdag 19 februari 2014

Facebook deel en win acties werken averechts.

Op faceboek zie je ze steeds meer verschijnen, de Deel, Like en Win acties. Bedrijven gaan ervan uit dat de omzet uiteindelijk stijgt als meer mensen hun facebook pagina liken.
Maar is dit een juiste conclussie? Ik denk van niet. Steeds meer mensen hebben een hekel aan deze acties en zien het als SPAM. Daarbij is het bij Facebook ook verboden en loop je het risico dat je gehele facebook account door facebook geblokkeerd wordt.
Door de Deel en win acties trek je inderdaad meer mensen naar je facebook pagina, echter veel van deze mensen liken alleen om te winnen. Hebben ze niet gewonnen dan halen ze de like er weer af.
Natuurlijk heb je mensen die vergeten hun Like eraf te halen, maar deze mensen zijn niet de klanten die je zoekt. Zij willen winnen en niet iets kopen.
Je hebt vervolgens een pagina met veel likes maar weinig kopers. Op het moment dat deze mensen een nieuw bericht van je zien scrollen ze er meteen aan voorbij. Ze zullen het dan niet meer liken. Hierdoor word je bericht op facebook ook niet verder gedeeld en blijf je hangen in de 1e circel van niet oprechte likes.
Een andere manier is likes kopen. Ja dat kan ook al. In de aziatische landen worden computers ingezet die jou pagina liken. Maar dit werkt al helemaal averechts. Immers al die likers, zullen nooit iets kopen maar omdat het computers zijn zullen ze ook nooit iets delen.
Je kunt beter kwalitatieve likes hebben dan kwantitatieve likes.
Maar hoe kom je dan aan oprechte likes, mensen die je product leuk vinden, willen delen?
  • Plaats geregeld nieuwe berichten, geen herhaalberichten.
  • Plaats per dag nooit meer dan 1 of 2 berichten anders worden ze niet meer gelezen.
  • Plaats berichten met foto`s, deze spreken meer aan.
  • Waardeer de mensen die je liken door onder de volgers onverwachts iets te verloten.
  • Vraag gerust bij grote nieuwswaarde of mensen dit willen delen.
  • Vermeld op je website en in je mail de facebook site.
  • Reageer in groepen op items die met je product gerelateerd zijn. Niet door ze te verwijzen naar je product maar met informatie.
Op het laatste wil ik graag een voorbeeld geven. Op een creatieve site kom ik geregeld items met ballonnen tegen. Mensen vragen zich dan af hoe kan ik ze het beste ophangen, ballonnen knallen snel hoe kan ik dit voorkomen? enz. Ik geef antwoord op hun vragen zonder naar mijn website of pagina te verwijzen. Doordat mensen in het antwoord zien dat je op dit gebied vakkennis hebt zullen ze sneller nieuwsgierig worden en zelf wel doorklikken op je naam en uiteindelijk op je pagina uitkomen. En dit dan ook vaak liken.

Facebook is vooral voor de creatieve industrie HET medium om je werk te laten zien, maar pak het wel goed aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten